2 Mart 2009 Pazartesi

Kısaca Efes Pilsen Tarihi

Efes Pilsen, 1976 yılında ikinci ligde mali problemlerle uğraşan Kadıköyspor'un alınmasıyla kuruldu. 1978 yılında yenilgisiz olarak 2. ligi şampiyon olarak tamamladı ve Türkiye 1. Basketbol Ligi'e çıktı. 1978/1979 sezonunda, 1. ligdeki ilk sezonunda Türkiye Şampiyonu oldu.

1990'ların başından itibaren büyük bir çıkışla hem Türkiye Ligi'nin en başarılı kulübü, hem de Avrupa Kupalarının en önemli takımlarından biri durumuna geldi. Aydın Örs yönetimindeki takım kısıtlı kadrosuna rağmen özellikle savunmasıyla ve Petar Naumoski gibi unutulmaz bir oyuncu yönetiminde birçok başarı elde etti.

16 Mart 1993 günü Avrupa Kulüpler Kupası'nda final oynayarak bir Avrupa Kupası'nda final oynayan ilk Türk kulübü oldu. Ancak sonrasında olayların çıktığı maçta Yunanistan'ın Aris takımı ile Torino'da oynanan maçı Efes Pilsen 50-48 kaybederek kupayı alamamıştır.

3 yıl sonra 1996 yılında bu defa Koraç Kupası'nı alarak Efes Pilsen bir Avrupa Kupası kazanan ilk Türk kulübü oldu. O dönem 2 maç üzerinden oynanan finalde İtalyan Stefanel Milano ile karşılaşan Efes Pilsen 6 Mart'ta İstanbul'da oynanan ilk maçı 76-68 kazandı. Efes Pilsen, 13 Mart'ta Milano'da oynanan ikinci maçı 77-70 kaybederek 1 sayı farkla da olsa kupayı kazanmayı başardı.

12 kez Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu kazanarak Türkiye Liglerinin en başarılı takımı ünvanına sahip olan Efes Pilsen, ayrıca 9 kez Türkiye Kupası ve 7 kezde Cumhurbaşkanlığı kupasını müzesine götürmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder